A minap a facebookon egész jó kis eszmecsere alakult ki arról a képről amit feltöltöttem a “Csodálatos Székelyföld és Erdély” című oldalra. Íme a kép:
Sáfrányok földjén – Románia-Erdélyi szigethegység, 2012.05.01. |
Na és hát a kép címe alapján megindult az értekezés, hogy mi is az a krókusz amiből a sáfrány készül, de lehet, hogy valahol ezt kökörcsinnek hívják, vagy éppen kikericsnek…. Na igen. Akkor megpróbálom tudományosan eloszlatni a félreértéseket. A félreértés akár veszélyes is lehet, hiszen amíg az egyik növény a fűszerként is használatos nálunk nem honos ősszel nyíló jóféle sáfrány, addig a másik/kikerics/ meg mérgező!! Íme néhány fotó és hasznos leírás ezekről a növényekről, amik alapján jobban megismerhetjük őket.
A sárányokról-krókuszokról:
Románia-Erdélyi szigethegység, 2012.05.01. |
A kikericsről – kikiricsről:
Mivel elsőre valóban hasonlít a krókusz és a kikerics egy gyors összefoglaló a lényegről: Virágai nagyon hasonlítanak a sáfrányra-krókuszra. A legkönnyebben úgy különböztethetjük meg őket, hogy a krókusznak három porzószála van, a kikericsnek pedig hat.
Kikerics |
Bővebben: Kikerics – Wikipédia
A kökörcsin:
Hát a kökörcsin meg nem is hasonlít egyikre sem – szerintem.
Kökörcsinek a Bükk hegységből, 2010 március vége Bővebben: Kökörcsin – Wikipédia |
Végezetül ez is jó példa arra, hogy ne osztályozzunk, szelektáljunk felületesen és ne együnk meg minden réten, útszélén termő növényt, bármilyen szép is!!