Sáfrány = Krókusz…

A minap a facebookon egész jó kis eszmecsere alakult ki arról a képről amit feltöltöttem a “Csodálatos Székelyföld és Erdély” című oldalra. Íme a kép:

Sáfrányok földjén – Románia-Erdélyi szigethegység, 2012.05.01.

Na és hát a kép címe alapján megindult az értekezés, hogy mi is az a krókusz amiből a sáfrány készül, de lehet, hogy valahol ezt kökörcsinnek hívják, vagy éppen kikericsnek…. Na igen. Akkor megpróbálom tudományosan eloszlatni a félreértéseket. A félreértés akár veszélyes is lehet, hiszen amíg az egyik növény a fűszerként is használatos nálunk nem honos ősszel nyíló jóféle sáfrány, addig a másik/kikerics/ meg mérgező!! Íme néhány fotó és hasznos leírás ezekről a növényekről, amik alapján jobban megismerhetjük őket.

A sárányokról-krókuszokról:

Románia-Erdélyi szigethegység, 2012.05.01.
Bővebben: Kárpáti sáfrány vagy Sáfrányok – Wikipédia

A kikericsről – kikiricsről:

Mivel elsőre valóban hasonlít a krókusz és a kikerics egy gyors összefoglaló a lényegről: Virágai nagyon hasonlítanak a sáfrányra-krókuszra. A legkönnyebben úgy különböztethetjük meg őket, hogy a krókusznak három porzószála van, a kikericsnek pedig hat.

Kikerics

Bővebben: Kikerics – Wikipédia

A kökörcsin:

Hát a kökörcsin meg nem is hasonlít egyikre sem – szerintem.

Kökörcsinek a Bükk hegységből, 2010 március vége

Bővebben: Kökörcsin – Wikipédia

Végezetül ez is jó példa arra, hogy ne osztályozzunk, szelektáljunk felületesen és ne együnk meg minden réten, útszélén termő növényt, bármilyen szép is!!

Címkék: , ,
Tovább a blogra »